Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 04 грудня 2020

ОСВІТНЯ РЕФОРМА В УКРАЇНІ З ТОЧКИ ЗОРУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ
4 грудня 2020 року відбулася прес-конференція «Освітня реформа в Україні з точки зору децентралізації» за результатами аналітичного дослідження, яке було проведено у межах проєкту «Реформа освіти: виклики об’єднаним територіальним громадам». Згаданий проєкт реалізується експертами Центру освітніх ініціатив спільно із фахівцями ГО "Європейський діалог" за фінансової підтримки Посольства США в Україні.
У прес-конференції взяли участь державні службовці та експерти в галузі освіти із Львівської та Чернігівської областей.
Учасники обговорювали освітню реформу з точки зору децентралізації та освітньої моделі США.
Партнер «Центру освітніх ініціатив» та керівник ГО «Європейський діалог» Олександр Софій детально розповів про перспективи проєкту, а також про виклики сучасності, які впливають на освітній процес.
«В цьому проєкті є два ключові моменти: перший момент стосується державного громадського управління. До сьогоднішнього дня ми багато про це говоримо, ми створюємо громадські ради, комітети у школах. Все це узаконено. Насправді вони достатньо такі формальні. І коли ми говоримо, що хочемо змінювати зміст освіти для того, щоб громада більше впливала на освіту, напевно, таким інституціям треба приділяти більше уваги» ,– наголосив Олександр Софій.
Також експерт звернув увагу на систему освіти у США, яка є найбільш децентралізованою освітньою системою у світі, а засновник Благодійного фонду «Центр освітніх ініціатив» Брегін Михайло Григорович розповів колегам про свій досвід перебування у США, що зумовило його до створення подібного освітнього проєкту в Україні.
Експерти обговорили освітні інструменти, які покращать якість освіти.
«Другий момент- це якість освіти, а якість освіти стосується не тільки підготовки програм і т.д., а саме вчителів, бо чи готові вони зараз до цих змін, які здійснюються на фоні адміністративно-територіальної реформи.
Коли, скажімо, закривають райони, старі методичні центри, а відкриваються, згідно з положенням, центри підготовки працівників, і, відповідно, їм надається надзвичайна вага, по закону вони юридичні відокремлені структури, які мають займатися виключно методичною роботою.
Саме тому ми зіштовхуємося із низкою проблем. Ми хотіли б на рівні ОТГ зробити такі центри: два у Чернігівській області і два у Львівській, які б об’єднали свої зусилля й створили методичну службу», – розповів Олександр Софій.
Про перспективу об’єднання та спільну працю над проєктом наголосив директор департаменту освіти та науки Олег Паска: «Сподіваємося, що участь у цьому проєкті переросте у співпрацю між освітянами Львівщини та Чернігівщини. Така співпраця, обмін досвідом, переконаний, сприятиме розвитку освіти».