Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 13 серпня 2021

We have an idea
Чим є сучасний освітній менеджмент у територіальних громадах? Які ідеї поширюються та підтримуються? Як пройти шлях від пропозиції до її реалізації? Такі питання перебувалися в центрі увагу під час зустрічі, що проходила 13 серпня 2021 р. в Центрі професійного розвитку педагогічних кадрів Менської міської ради. Учасники – посадові особи місцевого самоврядування, депутати міської ради, керівники навчальних закладів. Володимир Бойко, директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації, та Юрій Стальніченко, секретар Менської міської ради, під час відкриття наголосили на важливості запровадження новацій в освітній сфера, зокрема, проєктного менеджменту, в основі якого – ідеї. Розробляються та реалізовуються вони завжди у співпраці з громадськістю. Для посилення впливу на управлінські рішення, що ухвалюються місцевим самоврядування, нещодавно при відділі освіти міської була ради створена громадська рада. Тож нинішні тренування та обговорення стали продовженням її перших напрацювань та рішень.
З колегами спілкувалася директор Центру професійного розвитку педагогічних кадрів Чернігівської міської ради Яніна Тимошенко. Розглядалися такі питання: освітній простір громади – від інноваційного вчителя до конкурентного випускника, авторські освітні заходи як візитівка громади, роль Центрів професійного розвитку педагогічних кадрів в розвитку громади. Наголошувалося на принципових змінах, що відбулися просто на наших очах у взаєминах між учителем учнями та батьками. Фактично, сформувалася нова реальність, де вчитель грає роль скоріше лідера, ніж суворого наставника. А це означає й зміну методів навчання. Зокрема, наводилися приклади успішних вчителів, кожен із яких досягав успіху завдяки вмінню генерувати ідеї та розмовляти з учнями на зрозумілій їм хвилі. Зрештою, учасники зібрання спробували у фокус-групах запропонувати освітні проєкти, що мали б на меті мінімізацію негативних явищ у сучасній освіті. Причому – оминаючи безпосереднє використання коштів як таких та можливі для реалізації в будь-якому закладі освіти. Ідеї, які можуть змінити світ. Серед запропонованого: створення професійних спільнот, облаштування комфортного простору в школі, проведення квестів та тренінгів, підвищення кваліфікації вчителів – для оволодіння сучасними методами впливу, стимулювання пізнання, рухова активність, організація спільного дозвілля. Підсумок такий: “Все у твоїх руках”, адже все починається з ідеї.
Зустріч та обговорення ініційовані в рамках проєкту «Реформа освіти: виклики для об’єднаних територіальних громад», що реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки посольства США в Україні.