Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 10 березня 2021

Як громадськість впливатиме на владу, як органи місцевого самоврядування залучатимуть громадськість до участі в управління – тепер, за умов, що змінилися – після впровадження реформи з децентралізації на базовому рівні. Такі питання порушувалися під час зустрічей у відділі освіти виконкому Менській міській ради на консультативно-дорадчій зустрічі 10 березня. Її учасники обговорили заснування та основи функціонування громадської ради при відділі освіти¸зокрема – проєкт положення про раду. У зв`язку з цим постало питання – як створити ефективний дорадчо-консультативний орган, який би не повторил сумний досвід малодієвості громадських рад при райдержадміністраціях.
Під час тривалого (понад три години) обміну думками співрозмовники прийшли до висновку – така громадська рада має спиратися на мережу подібних рад при навчальних закладів. Утворення та функціонування останніх як об`єднуючого чинника педагогічного колективу, адміністрації, батьків, учнів, спонсорів вкрай необхідне для забезпечення виконання не лише освітньої, але й виховної функції школи, зрештою, її ствердження як розвиткового центру громади. У зв`язку з цим великий інтерес викликала інформація як подібна система працює в США – на рівні шкіл та освітніх округів (в Америці вона є однією з поширених форм самоврядності та залучення громадськості). В підсумку учасники зустрічі узгодили подальший алгоритм дій.
Обговорення порушених питань тривало в міській раді з її керівництвом. Відзначалась зацікавленість нового місцевого самоврядування до сприяння розвитку та урізноманітнення форм активності інституцій громадського суспільства. А ще – розвитку співробітництва між громадами із питань, що становлять взаємний інтерес, де сфера освіти займає одне з провідних місць.
Менська міська рада бере участь у проєкті «Реформа освіти: виклики для об’єднаних територіальних громад», що реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки посольства США в Україні.