Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 26 березня 2021

«Співробітництво територіальних громад» – така тема семінару, що зібрала 26 березня в Чернігові представників чотирьох громад – Менської та Березнянської, Бобровицької та Новобасанської. На його почату директор Чернігівсього центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко розповів як система міжмуніципального співробітництва працює в США – за матеріалами власного стажування з питань діяльності місцевого самоврядування в Інституті Кеннана Міжнародного дослідницького центру ім. Вудро Вільсона (Вашингтон D.C). Насамперед – про такі базові структури, як тауншипи та спеціальні округи. Наголошувалися – американські практики надзвичайно різноманітні та ефективні. Водночас кожного разу їхнє застосування можливо виключно в адаптивному варіанті – як щодо законодавства, так і традицій. Тож надалі учасники навчання сконцентрувалися на особливостях українського законодавства, що регулює співробітницвто територіальних громад, та процедурних моментах.
Своїм досвідом міжмуніципального співробітництва поділилися колеги – Юлія Попова (директор комунальної установи «Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району») та Юрій Момотюк, Привільнянський сільський голова, Рівненська область), Зокрема, з`ясувалося, що в Україні вже є досвід укладання громадами угоди про міжмуніципальне співробітництв – на Рівненщині. А на Полтавщини є чудовий зразок об`єднання громадами своїх зусиль для оволодіння проєктним менеджментом – для підготовки прoєктів, а також розробки стратегічних планувальних документів. Експерт Олександр Врублевський прокоментував цей феномен так – не існує місцевого самоврядування без співробітництва й чим швидше громади його опанують – тим краще для їхнього розвитку.
Семінар проведено в рамках проєкту «Реформа освіти: виклики для об’єднаних територіальних громад», що реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки посольства США в Україні