Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 18 січня 2024

Освітяни громади детально ознайомились з реформою харчування на Чернігівщині

Ознайомитися з практичними аспектами впровадження реформи шкільного харчування, яка стартувала у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської, мали змогу учасники Чернігівського регіонального форуму, куди завітали і представники Менської міської ради. 

Захід відбувся у змішаному форматі на базі Національного університету «Чернігівська політехніка» за ініціативи ОВА та підтримки проєктного Офісу реформи системи харчування.

Перед присутніми у форматі онлайн виступила Перша леді України Олена Зеленська. Вона зазначила, що на шляху змін вже зроблено немало: розроблено та затверджено Стратегію реформи до 2027 року, оновлено законодавчу базу, збудовано першу в Україні фабрику-кухню (окреме підприємство, з якого страви в охолодженому стані доставляють до закладів освіти, оздоровлення й відпочинку; там їх потрібно тільки розігріти), триває модернізація кухонь та їдалень у школах і садочках. Не менш важливо – підвищення кваліфікації кухарів, запуск в роботу кулінарних хабів, розробка навчальних програми та інше. Втім, зараз розпочинається найважливіший етап – впровадження реформи на місцях.

На важливості втілення ініціативи наголосив і заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, долучившись онлайн. Він зазначив, що реформа у пріоритеті діяльності профільного міністерства, адже це – частина створення безпечних умов для дітей у процесі навчання. Такі цілі Стратегії, як фінансова спроможність громад, розвиток кадрового потенціалу та культура здорового харчування – на рівні з оновленням харчоблоків, на що цьогоріч передбачена субвенція у розмірі 1,5 мільярда гривень (на умовах співфінансування). Механізм розподілу коштів ще не затверджений.

З проєктом Обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року можна ознайомитися за посиланням https://cg.gov.ua/index.php?id=39843&tp=1.

Варто зазначити, що не всі громади фінансово спроможні самостійно реформувати систему шкільного харчування. Тут, за словами координаторки впровадження Стратегії реформ шкільного харчування по напряму взаємодії між центральними, обласними органами влади і місцевим самоврядуванням Проєктного офісу реформи Лесі Марталішвілі, важливу роль має вступ України до міжнародної глобальної Коаліції шкільного харчування, учасницями якої вже є 90 країн. Це дозволяє Україні користуватися міжнародною фінансовою і технічною підтримкою у процесі реформи.

Під час Форуму спікери оговорили всі цілі Стратегії та особливості їх реалізації.

Принагідно Чернігівський центр професійно-технічної освіти продемонстрував кулінарні вироби, приготовані за новими правилами та рецептами.

 

За інформацією з офіційного вебсайту Чернігівської ОВА