Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 18 січня 2024

Звіт роботи Відділу освіти за 2023 рік

Протягом 2023 року Відділ освіти Менської міської ради, спільно з працівниками закладів освіти громади працював над створенням найбезпечніших та найсприятливіших умов для здобуття освіти дітьми, що проживають на території Менської ТГ.

Станом на 01.12.2023 освітня галузь громади налічує 14 закладів дошкільної освіти, 1 дошкільний структурний підрозділ у Волосківській гімназії, в яких виховується 500 дітей. На жаль, щорічно кількість дошкільнят в закладах дошкільної освіти зменшується, але ми доклали максимум  зусиль, щоб створити комфортні умови розвитку дітей за місцем проживання (де дозволяє загальна кількість дітей), тобто додаткової потреби у створенні ЗДО немає. В громаді працюють 2 дитячих садки, що мають в своєму складі спеціальні групи: для діток з вадами зору – на базі Менського ЗДО «Сонечко» (1 група) та для діток з вадами мовлення – на базі Менського ЗДО «Дитяча академія» (2 групи). Як ніколи це є дуже актуально, адже щорічно зростає кількість діток з різними вадами мовлення, різними відхиленнями від норм зору (особливо зараз, в епоху гаджетів) і саме раннє втручання є запорукою повноцінного розвитку майбутнього школяра, його успішної соціалізації та адаптації.

Інклюзивна освіта є однією з пріоритетних в сучасній державній моделі  освіти. Всі діти мають рівні права, в тому числі у праві на освіту. Хочеться звернути увагу, що в Менській громаді не перший рік на базі ЗДО діють інклюзивні групи. На даний час інклюзивні групи мають 2 заклади (Покровський ЗДО «Капітошка» та Менський ЗДО «Дитяча академія»). Всього працює 4 інклюзивних групи, в яких виховується 6 дітей з особливими освітніми потребами. В даних дитячих садках дітки з особливими освітніми потребами мають можливість навчатись та розвиватись в дружньому дитячому колективі, а асистенти вихователя допомагають краще засвоїти знання.

Загальну середню освіту в Менській територіальній громаді діти здобувають в 11 закладах загальної середньої освіти: 9 ЗЗСО І-ІІІ ст., 2 гімназії (на рівні базової середньої освіти). В нашій громаді працюють 2 опорних заклади загальної середньої освіти (Менський опорний ЗЗСО І-ІІІ  ст. ім.Т.Г.Шевченка та Опорний заклад Менська гімназія), що мають в своєму складі по одній філії. Станом на 01.12.2023 р. в школах навчається 2330 учнів. Зважаючи на безпекову ситуацію в країні, в закладах загальної середньої освіти учні здобувають освіту за змішаною (очно-дистанційною) чи очною формою (за наявності укриття та враховуючи його міскість). На початку повномасштабного вторгнення, як і з більшості регіонів України, з Менської громади за кордон виїхала частка учнів, які продовжували здобувати освіту у своєму закладі. На даний час дистанційно навчається 75 таких дітей (3% від загальної кількості), які мають намір отримали український документ про освіту.

Середня наповнюваність класів в громаді становить 14,7 (менше розрахункової) (граф.1). На жаль, такий показник, що є типовим для Чернігівської області через складну демографічну ситуацію, змушує вживати заходи щодо оптимізації мережі. Виникають проблеми у фінансуванні заробітних плат педагогів, покращенню матеріально-технічної бази.

Графік 1. Середня наповнюваність класів закладів загальної середньої освіти Менської ТГ станом на 01.12.2023

Щорічно кількість учнів зменшується, через зменшення народжуваності, молодь виїздить у великі міста в пошуках кращого життя і назад не повертається, відтак утворюються малокомплектні школи. До вересня 2023 року через низьку наповнюваність класів було ліквідовано Величківську філію І-ІІ ст. та Куковицьку філію І ст. Діти з даних закладів освіти підвозяться на навчання в школи м. Мена, майже всі педагогічні працівники працевлаштовані за освітою.

На жаль дуже гостро в 20023 році відчувся для педагогічних працівників шкіл нестача освітньої субвенції з державного бюджету. Приємно, що нестача по коштах для виплати заробітної плати вчителів доповнювалась коштами місцевого бюджету. Так, за 2023 рік з місцевого бюджету на оплату праці вчителів шкіл було виділено 9 млн. 533 тис. грн. Ми дуже вдячні за підтримку від депутатів Менської міської ради.

В громаді діє регіональна програма «Шкільний автобус», згідно якої діти з населених пунктів, у яких відсутні заклади освіти за рівнями початкової, базової чи повної середньої освіти безкоштовно, організовано підвозяться до місць навчання та у зворотному напрямку. В початку 2023-2024 н.р. охоплено підвозом 440 дітей (19% від загальної кількості учнів) з 16 населених пунктів громади. Створено 15 маршрутів підвезення, на яких задіяно 12 шкільних автобусів. Окрім підвозу учнів, дошкільнят, педагогів до закладів освіти, шкільні автобуси залучають для підвозу дітей на спортивні змагання, творчі конкурси та ін. Обслуговування шкільний автобусів здійснюється працівниками Степанівського МНВК. Саме невтомні працівники даного закладу щоденно докладають зусиль, щоб всі діти мали змогу здобувати свої знання в повному обсязі в стінах школи.

 Хочеться звернути увагу, що 100% учнів 10-11 класів охоплені профільним навчанням за різними профілями (граф.2). Цікаво відмітити, що освіту за технологічним профілем діти здобувають традиційно на базі Степанівського МНВК та Опорного закладу Менська гімназія (водії). Приємно відмітити, що Менська гімназія – єдиний в області заклад загальної середньої освіти, що надає освіту саме за технологічним профілем і має для цього міцну матеріально-технічну базу.

 

Графік 2. Розподіл учнів 10-11 класів за профілями навчання (станом на 05.09.2023)

Інклюзивна освіта повинна бути послідовна на всіх рівня, відтак для здобуття дітьми з особливими освітніми потребами загальної середньої освіти в Менській громаді створюються всі необхідні умови – відкриваються інклюзивні класи, за неможливості відвідувати заклад, то індивідуальне навчання. Станом на 01.12.2023 р. в Менській громаді 18 дітей за станом здоров’я навчається на індивідуальній формі навчання (вдома). Створено та функціонують 34 інклюзивних класи в 9 закладах загальної середньої освіти громади (всі ЗЗСО І-ІІІ ст.), в яких освіту здобувають 43 дитини з особливими освітніми потребами. Щорічно є тенденція на збільшення кількості дітей з особливими потребами шкільного віку і щорічно кількість інклюзивних класів збільшується (граф.3). Ми розуміємо, що без повноцінного навчання в класі таких дітей не буде повноцінного розвитку. У всіх інклюзивних класах є асистент вчителя. В школах м. Мена наявні ресурсні кімнати з необхідним обладнанням для проведення занять з дітьми з ООП.

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Динаміка зростання кількості інклюзивних класів в закладах загальної середньої освіти Менської ТГ

 Попри складні часи та обмежене фінансування нам вдалось зберегти широко направлену мережу закладів позашкільної освіти. Станом на 01.12.2023 в Менській громаді успішно працюють 4 заклади позашкільної освіти: Менський ЦДЮТ, Менська СЮТ, Менська ДЮСШ, Менська ДМШ. Всього відвідує заклади позашкільної освіти 1162 дитини.

Також в громаді працює інклюзивно-ресурсний центр, який надає послуги не лише дітям громади, а й сусідніх регіонів, КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» та КУ «Центр з обслуговування освітніх установ та закладів освіти».

Незважаючи на важкий час, приємно, що депутати міської ради підтримують розвиток освіти. Так в бюджеті громади прийняті та діють місцеві програми спрямовані на розвиток закладів освіти, стимулювання спортсменів, творчих колективів, відзначення ерудованих учнів та їх наставників.

Так, в громаді діють програми організації харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, відповідно до якої затвердженого категорії дітей, що харчуються в закладах освіти безкоштовно (за кошти місцевого бюджету): діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах), діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», діти учасників бойових дій – АТО та ООС, діти мобілізованих, діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України, діти з інвалідністю, у виняткових випадках (в разі, якщо сім’я опинилась в складних життєвих обставинах або батьки неспроможні з поважних причин сплачувати за харчування дітей та інших випадках) за погодженням виконавчого комітету Менської міської ради (при наявності підтверджуючих документів, заяви одного з батьків та за пропозицією відділу освіти Менської міської ради)). Гарячим харчуванням, з оплатою в розмірі 50% від вартості харчування, забезпечуються діти з сімей в яких троє і більше дітей. Приємно повідомити, що в 2023 році у всіх закладах дошкільної освіти організовано триразове гаряче харчування для діток, у закладах загальної середньої освіти (окрім Макошинського ЗЗСО І-ІІІ ст.) учні харчуються смачними, гарячими обідами. Всього станом на 01.12.2023 в школах громади харчується 2056 учнів (88 % від загальної кількості), з них 1850 харчуються безкоштовно (90%).

 В громаді діє програма національно-патріотичного виховання, спрямована на виховання громадян України, посилення патріотизму та проведення заходів громадського значення. З початку пандемії, викликаної епідемією коронавірусу Всеукраїнська військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») проводилась лише за дистанційною формою, без очних змагань. Але на весні цього року нам вдалось провести очні дводенні очні змагання на базі Стольненського ЗЗСО І-ІІІ ст. (півіз за рахунок коштів місцевого бюджету). У змаганнях взяли участь чотири команди у середній віковій категорії та п’ять команд у старшій віковій категорії. Змагалися у різних вправах: поштовх гирі, віджимання для дівчат та підтягування для хлопців, метання м'ячика – для середніх і гранати – для старших, перетягування линви. А ще стріляли з пневматичної рушниці та на швидкість розбирали і збирали автомат АК. Також були проведені медичний конкурс «Рятівник», інтелектуальний – «Відун», творчо-інтелектуальний – «Пластун» та творчий конкурс – «Ватра».

За результатами змагань команд-роїв переможцями стали: у середній віковій категорії 1 місце – рій «Патріоти» з Феськівської гімназії. Друге місце посіли «Орли» з Волосківської гімназії, а третє місце виборов рій «Червона калина» зі Стольного.

У старшій віковій категорії перше місце посіли «Сотники» зі школи імені Шевченка, друге – «Вартові Вітчизни» з Киселівки, а третє місце виборов рій «Мудрі сіроманці» з Макошиного.

Літо – це пора відпочинку. Діти традиційно йдуть на канікули, щоб набратись сил перед наступним навчальним роком. Додатковим способом відпочити є пришкільні табори, де діти розвиваються, спілкуються з друзями, грають і, звичайно, відпочивають. Досить довгий час пришкільні табори не працювали в Менській громаді (через пандемію, повнамасштабне вторгнення), однак в 2023 році це стало можливим. В червні 2023 року свої двері радо відкрили 11 пришкільних таборів, в яких відпочивала 601 дитина. Це рекордна кількість за ввесь період роботи пришкільних таборів в Менській громади, що свідчить про необхідність організації таких таборів, адже діти потребують такого відпочинку. Відповідно до програми «Різнобарвне літо», що діє в громаді, харчування в таборах здійснювалось за кошти місцевого бюджету (358,9 тис. грн., вартість діто-дня – 50 грн.).

Одним з результатів успішної школи є блискуча участь в учнівських олімпіадах та конкурсах. З початком повномасштабного вторгнення країни-агресора учнівські олімпіади та конкурси почали проводитись в онлайн форматі. Учні Менської громади щорічно демонструють гарні результати на обласному, всеукраїнському етапах учнівських олімпіад. За результатами участі маємо такі досягнення на обласному рівні: два дипломи І ступеня, чотири дипломи ІІ ступеня, два дипломи ІІІ ступеня з учнівських предметних олімпіад і один диплом І ступеня у конкурсі-захисті робіт МАН. Один учень брав участь у IV (всеукраїнському) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з хімії.

Для стимулювання ерудованих учнів, їх наставників в громаді діє програма підтримки обдарованої учнівської молоді, згідно якої передбачено відзначення дипломантів ІІ, ІІІ, ІV етапів учнівських олімпіад, ІІ, ІІІ етапів конкурсі-захисту учнівських наукових робіт МАН, їх наставників, випускників, що отримали золоті та срібні медалі, лауреатів конкурсу «Вчитель року». Так, в 2023 році за підсумками проведення учнівських олімпіад, конкурсу-захисту МАН було вручено одноразові премії 49 учням, що здобули перемогу на ІІ етапі олімпіад і здобули дипломи на обласному етапі та 28 їх майстерним наставникам. 16 випускників з Менського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка, Опорного закладу Менська гімназія, Синявського ЗЗСО І-ІІІ ст. отримали одноразові грошові премії у розмірі 1000 грн.

Приємно відмітити, що в 2023 році успішним була участь не лише дітей в конкурсах. Так, за підсумками конкурсу «Вчитель року» маємо лауреата обласного етапу серед вчителів фізичної культури, а саме Федорченко Олександр Олексійович – вчитель фізичної культури Опорного закладу Менська гімназія гідно представив нашу громаду та став лауреатом.

Не лише учні закладів загальної середньої освіти демонструють прекрасні результати в конкурсах та олімпіадах. Хто слідкує за просторами Інтернет, той прекрасно обізнаний у результативності участі в конкурсах та змаганнях вихованців закладів позашкільної освіти. Дійсно, вихованці Менської ДЮСШ є призерами обласних, всеукраїнських змагань, вихованці Менської СЮТ, ЦДЮТ, ДМШ майстерно демонструють свої таланти на конкурсах не лише в Україні, а й за кордоном.

Для підтримки таланту вихованців ЗПО працює програма розвитку позашкільної освіти, в рамках якої здійснюються виплати одноразових премій вихованцям, що стали дипломантами різноманітних конкурсів, змагань і їх наставників. В 2023 році було виплачено 128 індивідуальних премій вихованцям закладів позашкільної освіти, 29 премій на колектив, або гурток закладу за гран-прі, дипломи І-ІІІ ступенів конкурсів, олімпіад та спортивних змагань та 29 одноразових премій їх майстерним керівникам (загальна сума – 213 300 грн.).

Також в громаді є програма виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам і позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років. Згідно даної програми в 2023 році по 1810 грн. отримали 4 таких дитини.

Безпека учасників освітнього процесу – це пріоритетне завдання, що стоїть перед відділом освіти, працівниками закладів освіти. Приємно те, що на початку 2023 року майже у всіх закладів були наявні власні  чи орендовані укриття. Протягом 2023 року вживались заходи для облаштування укриття в Дягівському, Макошинському ЗЗСО І-ІІІ ст., ремонті наявних укриттів.

 До початку вересня 2023 року за рахунок коштів місцевого бюджету було облаштовано найпростіше укриття в Дягівському ЗЗСО І-ІІІ ст., що дозволило організувати освітній процес за змішаною формою (загальна вартість робіт 319 тис. 294 грн.), додатково облаштовано найпростіше укриття в Опорному закладі Менська гімназія, що дозволяє організувати освітній процес за очною формою (загальна вартість робіт 193 тис. грн.). Незабаром буде збудовано укриття в Макошинському ЗЗСО І-ІІІ ст., що дозволить проводити заняття в основних приміщеннях школи (очікувана вартість близько 5 млн. грн.).

 Завдяки співпраці з FCA Finn Church Aid вже на початку 2023-2024 н.р. в 3 закладах загальної середньої освіти (Стольненському ЗЗСО І-ІІІ ст., Опорному закладі Менська гімназія, Менському опорному ЗЗСО І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка) були відремонтовані укриття: обладнано внутрішні санвузли, забезпечено вентиляцію, забезпечено комфортними сучасними меблями. В Опорному закладі Менська гімназія укриття забезпечене доступом до мережі Інтернет, що дозволяє здійснювати освітній процес навіть в укритті безперебійно. Загальна вартість капітального ремонту укриттів близько 1,2 млн. грн на кожне. На досягнутому не зупиняємось і в наступному році будемо по можливості покращувати стан укриттів.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протягом всього 2023 року вживались заходи по покращенню матеріально-технічної бази закладів освіти та здійсненню ремонтів приміщень.

Так, в Менського опорному ЗЗСО І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка проведено частковий косметичний ремонт стін майстерні (вартість 90497 грн.), ремонт системи електропостачання (вартість 208000 грн.); в Дягівському ЗЗСО І-ІІІ ст. проведено заміну проводки в приміщенні закладу (вартість робіт 83000 грн.); у Феськівській гімназії було встановлено нову огорожу(65000 грн.); у Волосківській гімназії встановлено нову огорожу та альтанку (загальна вартість робіт 65000 грн.); в Опорному закладі Менська гімназія відремонтовано дах гаражів (загальна вартість 199647 грн.), в Бірківській філії І-ІІ ст. Опорного  закладу Менська гімназія відремонтовано систему електропостачання (загальна вартість 116000 грн.); в Стольненському ЗЗСО І-ІІІ ст. здійснено ремонт організованого водостоку (вартість 129804 грн.). Придбано смарт телевізори для Степанівського МНВК (загальна вартість 35000 грн),здійснено ремонт мережі Інтернет в Покровському ЗЗСО І-ІІІ ст. (вартість 58000 грн.). До початку осінньо-зимового опалювального сезону були проведені заходи по підготовці закладів: у Феськівському ЗДО «Веселка» здійснено ремонт котельні та заміну твердопаливного котла на новий (вартість 245000 грн.); в Киселівському ЗЗСО І-ІІІ ст. встановлено твердопаливний котел (загальна вартість робіт 60004 грн.); в Стольненському ЗЗСО І-ІІІ ст. здійснено ремонт опалювальної системи (вартість 17000 грн.); в Менському опорному ЗЗСО І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка та Опорному закладі Менська гімназія здійснено промивку систем опалення (загальна вартість робіт 198000 грн.); в Дягівському ЗДО «Веселка» проведено ремонт опалювальної системи (вартість 30000 грн.); в Бірківській філії І-ІІ ст. Опорного закладу Менська гімназія здійснено ремонт котельні з заміною насосів та електропроводки (загальна вартість робіт 116000 грн.). На виконання заходів протипожежної безпеки в 2023 році здійснено замір опору ізоляції в ряді закладів освіти: Волосківській гімназії, Стольненському, Синявському, Киселівському ЗЗСО І-ІІІ ст. Це лише початок, адже роботи в даному напрямку дуже багато.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З початку 2023 року, в період блекауту, пріоритетною ціллю було забезпечення закладів освіти альтернативними джерелами живлення, адже повноцінний освітній процес за відсутності світла був неможливий. На жаль, заклади освіти не були забезпечені генераторами. Завдяки співпраці Менської міської ради з ГО «Добрі ініціативи Менщини», в рамках проєкту ПРООН для укриттів закладів освіти нашої громади були придбані генератори (в кінці 2022 року), біотуалети, бокси для зберігання продуктів та ін. (загальна сума  ). Завдяки співпраці з міжнародними, благодійними організаціями, Управлінням освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації в 2023 році для закладів освіти Менської громади було отримано 25 генераторів на різному пальному (бензин, дизель).

 2023 рік – це рік впровадження заходів щодо покращення безпечності здобувачів освіти. Так, є необхідність створення в закладах загальної середньої освіти Класів безпеки. До кінця 2023 року за сприяння працівників Корюківського РВ ГУ ДСНС України в Чернігівській області в Менській ТГ створено 3 класи безпеки – по одному в Опорному закладі Менська гімназія, Покровському та Стольненському ЗЗСО І-ІІІ ст. Працівниками ДСНС були надані роздаткові матеріали для учнів, плакати. Міжнародна громадська організація "Істок" обрала Опорний заклад Менська гімназія для оновлення класу безпеки. Вже на початку 2024 року заклад матиме клас з сучасними меблями, мультимедійним обладнанням, наочністю.

Відсутність додаткового фінансування від держави (левова частка бюджету йде на обороноздатність) є додатковим стимулом для посилання співпраці з міжнародними партнерами та благодійними організаціями. З впевненістю можемо підсумувати, що 2023 рік – це рік новим можливостей для Менської міської ради, Відділу освіти та, безпосередньо, закладів освіти Менщини.

Навесні 2023 року Менська громада увійшла в число партнерів Швейцарсько-українського проєкту DECIDE. Ми дуже вдячні за таку унікальну можливість та нові відкриті горизонти. За період співпраці з даним проєктом серед шкіл  вдалось вперше за ввесь період «життя» Менської громади провести Шкільний громадський бюджет. І ми впевнені, що початок реалізації був вдалий, адже завдяки коштам DECIDE у розмірі 1 млн грн та співфінансування з місцевого бюджету у розмірі 53 тис грн. до кінця 2023 року – першої половини 2024 року планується реалізація 3 шкільних проєктів-переможців: у  Киселівському ЗЗСО І-ІІІ ст. (сучасна природнича лабораторія), Макошинському ЗЗСО І-ІІІ ст. (універсальний спортивний майданчик), Феськівській гімназії (сучасний смарт-клас з зоною відпочинку). Приємно, що активність дітей в даній ініціативі була просто колосальна, ідеї були свіжі, актуальні та креативні, впевнені, що це лише початок проведення Шкільного громадського бюджету, а продовження буде тривалим.

В 2023 році за сприяння партнерів проєкту DECIDE в Менській громаді створено вперше піклувальну раду закладів освіти – колегіальний орган, діяльність якого спрямована на вивчення потреб здобувачів освіти, закладів освіти та покращення освіти в громаді. Ми дуже сподіваємось, що саме піклувальна рада стане допоміжним засобом у налагодженні співпраці між учасниками освітнього процесу та представниками міської ради.

 В поточному навчальному році учні 8-9 класів мають змогу навчатись на курсі за вибором «Вчимося жити в громаді». Кваліфіковані педагоги, які пройшли відповідне навчання відкривають двері у світ наук суспільствознавства та готують учнів до свідомого вибору майбутнього профільного навчання. Про результати впровадження курсу ще говорити зарано, але сподіваємось, що учням цікаво на заняттях та є, що почерпнути корисного для використання в подальшому житті.

В рамках співпраці Менської громади з Швейцарсько-українським проєктом DECADE по міжмуніципальному співробітництву вдалось залучити кошти міжнародних партнерів у розмірі 100 тис. грн. для налогодження співпраці КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Менської міської ради з відділами освіти Коропської, Березнянської ТГ в напрямку професійного зростання та підвищенні кваліфікації педагогічних працівників. Вже проведено ряд очних зустрічей тренерів Центру з педагогами Коропської ТГ. З початку наступного року робота дуже активно продовжуватись.

 

 В рамках співпраці з проєктом DECIDE на базі Менського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка було організовано унікальний проєкт – літній клуб для відпочинку та розвитку дітей. Завдяки проєкту Summer Clubs «Ми вдома - в Україні" 208 дітей протягом 10 днів могли протягом дня провести час з користю на такх локаціях: творча, фітнес, музично-ритмічна, туризм, 10 днів навколо світу, ми вдома, ми в Україні, релакс, безпека, демократія, кінолокація, English Club, ігрова, цікава математика, мовно-літературні перлинки.

 Від Фундації Alight для закладів загальної середньої освіти до початку нового навчального року отримали 48 LED-ламп з акумулятором, 3 генератора. Тепер освітній процес можливо організовувати навіть при відсутності світла.

 Не перший рік Міжнародний дитячий фонд ЮНІСЕФ підтримує дітей нашої громади. Від наших партнерів для всіх здобувачів освіти отримали світловідбиваючі браслети, що є актуальними, особливо в темну пору дня. Перед початком навчального року всі першокласники мали змогу отримати рюкзачки з наборами канцелярії – це незмінні помічники у досягненні наукових висот (всього отримано 164 набори). Заклади дошкільної освіти отримали бокси з наочністю, канцелярію, іграшки, спортивний інвентар для найменших (всього 28 боксів) та бокси з матеріалами для найменших по безпеці (всього 18 коробок).

Влітку 2023 року в м. Мена відбулось унікальне дійство від партнерів ЮНІСЕФ – Спільно Кемп. Протягом 5 днів діти шкільного віку мали можливість отримати цікаві навички з акторства, поводження зі сміттям, малювання та ін.

Ми дуже вдячні за допомогу, можливість покращити матеріально-технічну базу закладів. На наступний рік вже є амбітні плани по осучасненню закладів дошкільної освіти громади, тому сподіваємось, що співпраця стане лише тіснішою.

Не лише Відділ освіти є активним шукачем освітніх проєктів, грантів, а й директори закладів освіти. Приємно, що в серцях та думках активних, свідомих керівників знаходиться місце і співпраці з партнерами. Так, Опорний заклад Менська гімназія вже до кінця 2023 року отримав набір робототехніки (за результатами конкурсу Швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фодном Східна Європа та Фондом Innovabridge спільно з Мінцифрою). За результатами конкурсу від Швейцарсько-українського проєкту DECIDE «DECIDE: Відбудова» даний заклад освіти отримав 2,2 млн грн. на ремонт укриття та створення там повноцінного освітнього середовища.

Учні Менського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка майстерно представили проєкт сучасного простору на конкурсі від ГО «Українська античність». Завдяки цьому отримали 100 тис. грн на оснащення сучасного «Dreаm Room» (кімнати самоврядування).

Від Благодійного Фонду «Фонд Регіонального розвитку «Семаргл» Волосківська гімназія отримала обладнання для організації освітнього процесу (генератор, конвектор електричний, паувербанки, електричні зігріваючі простирадла, планшети для навчання) - 117 961 тис. грн.

Починаючи з 2014 року волонтерство стало невід’ємною частиною кожного українця. З початком повномасштабного вторгнення підтримка військових стала необхідністю для всіх. Заклади освіти Менської громади не є винятком. Працівники закладів. Здобувачі, їх батьки активно підтримують військових своїми донатами, проводяться благодійні ярмарки, акції. Всього за 2023 рік в закладах освіти було проведено 57 заходів та зібрано 965 тис. грн. на потреби ЗСУ. Дякуємо всім за вклад у нашу неминучу та жадану Перемогу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподіваємось, що темп розвитку освіти громади ні в якому разі не зменшиться і незабаром будемо активно ділитись досвідом по успішній співпраці з міжнародними партнерами.