Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 16 червня 2023

Підсумки Шкільного громадського бюджету Менської міської ради в 2023 році

Ініціатива «Громадський бюджет на дитячі мрії», що реалізовується в Менській громаді завдяки Меморандуму про співпрацю з проєктом DECIDE, добігає кінця. Настав час підвести підсумки гонки за перемогою та можливістю втілити учнівську мрію.

Нагадаємо, що загальний бюджет проєкту складає 1 млн. 53 тис. грн. (1 млн. грн від проєкту DECIDE та не менше 53 тис. грн. з бюджету Менської міської ради на умовах співфінансування). Згідно Положення про Шкільний громадський бюджет визначено, що саме три проєкти, які матимуть найбільші результати стануть переможцями.

То ж як визначались саме переможні проєкти. З 22 травня до 04 червня всі жителі громади, що досягли 14-річного віку мали можливість віддати свої голоси (максимум за три проєкти) на електронній платформі, для учнів 5-11 класів було проведено 26 травня голосування на паперових бланках. Дуже цікавою виявилась процедура паперового голосування, адже учні мали можливість виконувати функції членів виборчої комісії, здійснювати розкриття скриньок та підраховувати голоси за проєкти.

І трошки статистики. Всього за 14 днів голосування у виборі проєктів переможців взяли участь 4695 осіб (дорослих та учнів), що складає 20% від загальної кількості населення. Що могла взяти участь у голосуванні (окрім дошкільнят та учнів 1-4 класів). Це досить добрий показник і це свідчить про активізацію населення, його зацікавленість у даному проєктів. На онлайн платформі проголосували 3318 осіб, а з них 63 учня шкіл громади. На паперових бланках свої голоси віддали 1377 учнів закладів загальної середньої освіти громади (85% від загальної кількості). Звичайно, щоб залучити якомога більше учнів до голосування були визначені додаткові години для голосування. Враховуючи це маємо непоганий відсоток участі учнів у голосуванні.

А тепер найцікавіше – підрахунок голосів та результати голосування. Відповідно до Параметрів Шкільного громадського бюджету в закладах загальної середньої освіти Менської міської ради на 2023 рік, затверджених рішенням 32 сесії Менської міської ради (з ними можна було вільно ознайомитись на сайті міської ради чи Відділу освіти Менської міської ради у розділі «Шкільний громадський бюджет») остаточний бал проєкту визначався за формулою: сума всіх голосів перемножена на корінь квадратних з вагового коефіцієнта (проста математика). Що ж таке ваговий коефіцієнт (цей термін думає цікавить багатьох) і для чого він застосований. Ваговий коефіцієнт – це результат співвідношення загальної кількості учнів 5-11 класів всіх шкіл громади до кількості учнів 5-11 класів конкретно окремої школи. З значеннями коєфіцієнта для кожного закладу можна ознайомитись також на офіційних сайтах. Для чого саме вирішено ввести ваговий коефіцієнт? Для забезпечення рівних умов участі проєктів різних ЗЗСО з різною кількістю учнів та учениць 5-11 класів. Всім відома ситуація щодо густоти населення кожного населеного пункту та кількості учнів у класі. Зважаючи на те, що найбільше учнів у школах м. Мена, то потенційно зрозуміло, що і більші шанси на перемогу були у проєктів м. Мена (це для прикладу). Тому було вирішено застосувати саме такий ваговий коефіцієнт.

Але в ході вже проведення Шкільного громадського бюджету було з’ясовано, що надзвичайно важливу роль для перемоги проєкту відіграє успішно побудована інформаційна кампанія та активна позиція не лише членів команд, що створювали проєкти, а й всіх працівників шкіл, учнів та їх батьків. Саме завдяки активній позиції жителів маємо такі результати.

Модератором було здійснено підрахунок голосів на електронній платформі та паперових бланках. З загальної кількості голосів було виключено, ті що дублювались (про що неодноразово наголошувалось), добре, що їх було мало. І визначено рейтинг проєктів.

Тож трійку лідерів (а відтак стали переможцями) посіли:

Назва проєкту

К-сть

паперових голосів

К-сть

онлайн голосів

Всього

Результат

(голоси*корінь

квадратних

вагового коефіцієнта)

Створення природничої лабораторії "Modern Technology Hub" в Киселівській школі Киселівський ЗЗСО І-ІІІ ст.

190

449

639

3425,04

Освітній простір "Smart Classroom" Феськівська гімназія

189

357

546

2926,56

Універсальний майданчик "SportTime" Макошинський ЗЗСО І-ІІІ ст.

199

559

758

2910,72

Саме команди з цих закладів освіти, що створили такі гарні проєкти матимуть змогу до кінця 2023 року їх втілити в життя у своїй школі (сума на реалізацію – 351 тис. грн.). З результатами інших проєктів можна буде ознайомитись на офіційних сайтах міської ради чи Відділу освіти у розділі «Шкільний громадський бюджет».

Хочеться ще раз висловити слова вдячності представникам проєкту DECIDE за надані кошти, колосальну допомогу у реалізації ініціативи «Громадський бюджет на дитячі мрії» в Менській громаді. Сподіваємось, що це стало початком чудової щорічної традиції проведення Шкільного громадського бюджету в нашій громаді.