Відділ освіти Менської ОТГ

  • Опубліковано
  • 02 жовтня 2020

Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт базової середньої освіти

30 вересня 2020 року, Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт базової середньої освіти. Документ створює умови для продовження реформи «Нова українська школа» у 5-9 класах з 2022 року.

«Затвердження і впровадження Державного стандарту базової середньої освіти – це продовження реформи “Нова українська школа” у 5-9 класах. Документ визначає структуру та зміст базової середньої освіти і передбачає запровадження низки інноваційних підходів, зокрема – під час оцінювання результатів та організації освітнього процесу. Стандарт базової освіти тісно пов’язаний зі Стандартом початкової освіти, оскільки продовжує ідею компетентнісного підходу та інших реформаторських засад», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Державний стандарт визначає мету та принципи освітнього процесу в закладах базової середньої освіти, дає загальну характеристику змісту навчання, пояснює вимоги до обов’язкових результатів навчання та орієнтири для їхнього оцінювання.

У документі чітко окреслено ключові компетентності, якими мають оволодіти школярі по закінченню кожного з двох циклів – адаптаційного (5-6 класи) і базового предметного навчання (7-9 класи), та наскрізні вміння.

Перелік основних компетентностей виглядає так: 

  1. вільне володіння державною мовою,
  2. здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами,
  3. математична компетентність,
  4. компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій,
  5. інноваційність,
  6. екологічна компетентність,
  7. інформаційно-комунікаційна компетентність,
  8. навчання впродовж життя,
  9. громадянські та соціальні компетентності,
  10. культурна компетентність,
  11. підприємливість і фінансова грамотність.

Стандарт стане основою для розроблення типової освітньої програми для базової школи, яка складатиметься з варіантів типових навчальних планів та каталогів модельних навчальних програм, а також інших освітніх програм згідно з вимогами Закону «Про повну загальну середню освіту».